
15 listopada w naszej szkole odbyły się zajęcia dla dzieci z klas 0-3, zatytułowane ,,Eksperymenty na Talerzu”. Uczniowie wzięli udział w doświadczeniach, podczas których próbowali soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw. Polegając wyłącznie na zmyśle smaku, rozpoznawali z czego zostały wykonane próbowane przez nich soki. Kolejnym zdaniem wykonywanym przez dzieci, było rozpoznawanie warzyw i owoców na podstawie struktury i kształtu. Na zakończenie, z zasłoniętymi oczami, uczniowie użyli zmysłu smaku i węchu, by rozpoznawać owoce i warzywa. Spotkanie uwieńczone zostało wspólnym przygotowaniem pysznej sałatki owocowej oraz smoothie.
„Eksperymenty na Talerzu” pozwoliły dzieciom rozwinąć zmysły smaku, węchu i dotyku poprzez eksplorację świeżych owoców i warzyw. Dodatkowo wspólne przygotowywanie sałatki i smoothie zintegrowało uczestników, ucząc ich współpracy i zdrowego odżywiania.
J. Czajkowska